Udgivet i Skriv en kommentar

5 bedste begynder brætspil (gateway games)

Det er ofte, at folk spørger mig hvilke spil de skal kaste sig over, hvis de gerne vil lidt videre med at spille brætspil. Boghandlerne og legetøjsbutikkerne har masser af matador og RISK, men det er ikke gode spil. Derfor har jeg samlet de spil, som rigtig kan få vækket brætspils-flammen. Nedenfor kan du se, hvad jeg i skrivende stund synes er de 5 bedste begynder brætspil (også kaldet gateway games).

Carcassonne Hunters & Gatherers5. Carcassonne Hunters & Gatherers

Carcassonne Hunters and Gatherers var spillet som fik genetableret min interesse for brætspil. Efter nogle år med egen virksomhed ved siden af normalt arbejde og små børn, så var der pludselig pusterum til at tage på skiferie med familen. Den simple æske med Carcassonne Hunters and Gatherers røg med i pakningen. Spillet kom til bordet hver aften i en head to head mellem mig og fruen, mens børnene sov. Men det gav mig også indsigt i, hvor meget der var sket med brætspil, siden jeg havde haft lyst til at vælte bordet i et evighedsspil af RISK. Der havde været en lystig flirten med nogle god spil i Bastard café, men ikke nok til at genantænde den gamle flamme. Men nu var den tændt, og jeg var sulten efter mere.

Denne lille forhistorie gør, at jeg synes Carcassonne Hunters and Gatherers er det ultimative gateway spil. Det virkede i hvert fald for mig, og jeg er overbevist om, at det også vil gøre det for andre. Så skal du videre, og i gang med moderne spil, så synes jeg at Carcassonne er et virkeligt godt bud.

Machi Koro4. Machi Koro

Machi Koro er et hyggeligt og let tilgængeligt spil, hvor du forsøger at opbygge en by med forskellige typer bygninger. Du får bygningerne ved at få penge fra eksisterende bygninger hver gang du (eller din modstander) slår bygningens værdi med terninger. På den måde udbygger du stille og roligt din by til at kunne få de 4 vigtige bygninger, der skal til for at vinde spillet.

Jeg ved ikke hvorfor, men hver gang jeg spiller Machi Koro, så har jeg det sjovt hele tiden, også selvom jeg taber. Det er bare fornøjeligt, at sidde og slå en masse terninger, og få en masse kort.

3. Ticket to Ride Europe

Ticket to Ride Europe er en kærkommen standalone implementering af det almindelige Ticket to Ride. Forskellen er selvfølgelig kortet, men også muligheden for at bygge stationer, og tunneller.

Stationerne gør at man kan benytte en andens rute til ens egne missioner, mens tunnellerne gør at man kan risikere at skulle bruge flere kort, af dem som man bygger ruten med.

Jeg synes Ticket to Ride Europe er den sjoveste jeg har prøvet i serien indtil nu. Det skyldes i særdeleshed stationerne, som åbner et til tider lidt lukket spil op. Det er virkelig en kærkommen tilføjelse.

Det kan godt tænkes, at du skal overveje almindelig Ticket to Ride som gateway spil, men du kan bare spille Europe varianten uden særreglerne, og det er sjovere end almindelig ticket, derfor har det fået plads på listen over de 5 bedste begynder brætspil.

Patchwork2. Patchwork

Patchwork er et let spil at gå til for to spillere. Det har en puslespilsfornemmelse, som jeg godt kan lide. I Patchwork skal du lave dit eget kludetæppe som navnet antyder. Men selvom det tema nok vil kunne skræmme mange væk, så skal du ikke lade dig skræmme, for det er et virkelig godt spil. Hvis du vil have et spil til flere spillere, så kunne du overveje Cottage Garden, som dog også er lidt mere komplekst.

Jeg er svært glad for Uwe Rosenberg. Han spænder vidt i spiltyper. Patchwork er én af hans lettere tilgængelige spil. Men der gemmer sig meget underholdning og sjov i den lille æske.

Splendor1. Splendor

Jeg synes at Splendor er ét af de vigtigste spil ift. at komme i gang med at spille moderne brætspil. Det er supersimpelt, men stadig rigtig sjovt og udfordrende. Og udfordringen består ikke i spillets kompleksitet, men i at vinde over modstanderen.

Brætspillet har dog fået en nævneværdig konkurrent af den digitale udgave af app’en. Den er virkelig god, og tilbyder mange andre måder at spille på. Den kan varmt anbefales også.

5 bedste begynder brætspil shortliste

Jeg overvejede en farlig masse spil til denne liste. Nedenfor kan du se dem allesammen ud over dem jeg har inkluderet ovenfor. Der kommer nok anmeldelse af dem allesammen snart.

Det var de 5 bedste begynder brætspil. Hvis du synes jeg har glemt nogle spil, så vil jeg gerne høre om dem, og hvorfor de lige er dem der kan få nye spillere i gang med brætspilshobbyen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *